Alüminyum yüzeyleri korumak uygulanan kaplama işlemine Kromatlama denir. Kaplamanın rengine göre veya uygulanan Cr kaplamanın iyon yüküne göre isimlendirilir. Sarı (Cr+6), yeşil (Cr+3), ve Kromsuz(Şeffaf) olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır.
Sarı Kromat (Cr+6)
Sarı Kromat Kaplama boyanın alüminyum yüzeylerde iyi tutunmasını sağlar. Boyanma istenmeyen ürünlerde ise, paslanmaya karşı uzun bir direnç sağlar. Uygulama diğer kaplama uygulamalarındaki gibi ürünleri yağdan ve pastan arındırma ile başlar. Ardından paslanmazdan veya plastikten imal edilmiş sarı kromat banyolarına daldırılır. İşletme püskürtme ise, kimyasalın temas ettiği yerler paslanmaz veya polipropilen olmalıdır. Sarı renk ne kadar yoğunsa kaplama o kadar kalın yapılmıştır. Kullanılmayan banyonun cr+3 dönüşümü yapılarak bertaraf edilmesi gerekir.
Yeşil Kromat
Yeşil kromat alüminyum üzerinde açık yeşil alacalı renk tonlarında bir kaplama meydana getirir. Bununla birlikte alüminyum yüzeyine yapılan bu kaplamanın korozyon ve boya yapışma kabiliyeti çok yüksektir. Ürünün kendisi Cr+6 olmasına rağmen oluşturduğu kaplama Cr+3’tür. Yani boya altında ağır metal içermez.
Kromsuz pasivasyon
Uygulaması sarı ve yeşil ile aynı olabilir. Çevreyi ve insan sağlığını korumak adına kullanılan yöntemdir. Bertarafı da çok sorun yaratmaz. Pas dayanımı kromat kaplamaya göre düşüktür. Ayrıca gözle rahatça görünür bir kaplama yapmadığından, takibi der göreceli olarak zordur.