Yağ Alma Kimyasalları

YAĞ ALMA KİMYASALLARI

yağ

Metaller koruyucu tabaka olmadığında paslanma eğilimindedir. Bu yüzden ağır sanayide üretilen metallerin yüzeyleri yağlanır.

Yarı mamülyağlı metallere istenilen kaplama yapılabilmesi için yağdan arındırılması gerekir. İyi temizlenmeyen hatta kalıntı halinde kalan yağlar bile kaplama sonrasında boya ısıtma fırınındaki veya kaplama banyolarınındaki yüksek sıcaklıktan dolayı genleşerek aralıklar ile yüzeye patlar ve boyanın veya kaplamanın görüntüsünü ve performansını düşürür. Buyüzden yüzey işleme girmeden önce tamamen yağdan arındırılmalıdır.

İşletmenin yağ alma işelemine ayıracağı zaman, yatırım bedeli ve yüzeydeki yağın cinsine göre yağ alma kimyasalı önerilir. Tanımlamayı teknik hale getirecek olursak, yağ alma kimyasalı seçimi aşağıdaki öncüllere göre belirlenir.

Metalin Cinsi: Öncelikler metal cinsi belirlenmelidir.

Yağ alma işlemini takip eden işlemler: Yağ alma kimyasalının; asidik, nötral veya alkali olacağını belirler.

Yağ almanın şekli: yağ alma işlemi daldırma, püskürtme, el ile silme, ultrasonik olarak yapılabilir. Düz parçalar için en iyi yöntem püskürtmeli işlemdir. Karmaşık şekilli parçalar için daldırma yöntem önerilir. Seri üretim olmayan yerlerde el ile silme için uygun kimyasal ile yağ alır.

alkali yağ alma-min

Alkali Yağ Alma Kimyasalları

   Genellikle en iyi performans veren çeşittir. Banyo pH değerei alkali olduğundan bu ismi almıştır. Takip eden işlem alkalite istenmeyen bir işlem ise bu işlemden önce iyi durulanmalıdır. Yağ alma işlemi yüksek sıcaklıklarda daha iyi etki verir. Parçaların yağ miktarına ve yağın bağlanma kuvvetine göre teknik çalışma koşulları değişebilmektedir. Ancak %1,5 derişimden %5 derişim genelde uygulanan değerlerdir. Yağın cinsine göre bu değer %20 lere kadar çıkabilmektedir. Banyoların ekti süresi, genelde 2dk-10dk aralığındadır. Ve istenen sıcaklık 50̊C-90̊C aralığındadır.

asidik yağ alma kimyasalları-min

 Asidik Yağ Alma Kimyasalları

Takip eden işlem asidik veya asit ile dağlama işlemi ise veya yağ alınırken aşındırma, pas sökme istenirse ve durulama işlemi yetersiz ise uygulanır.

alüminyum metali için yağ alma-min

Alüminyum Metali İçin Daldırma veya Püskürtme Yağ Alma

 Oda sıcaklığında yağ alırken, alüminyum yüzeyi aşındırarak boya tutunmasını artıran işletmenin düzenine göre daldırma veya püskürtme banyolarında kullanılan üründür. İşletmenin istediği gereksinimlere göre farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Demir, Çelik İçin Daldırma veya-min

Demir, Çelik İçin Daldırma veya Püskürtme Asidik Yağ Alma

   Sektöre göre önerilen(Emaye, galvaniz) çeşitleri mevcuttur. Elektrolitik olarak çalışan türü de bulunmaktadır. Elektrolitik veya diğer bir tanımı ile elektrikli yağ alma kimyasalı banyoya verilen akım yardımı ile metal yüzeyinden yağı kopartır ve bünyesine hapseder. Sıcaklık tüm yağ alma kimyasalları için olumlu bir girdidir. Ancak oda sıcaklığında da asidik yağ almalar iş görmektedir. Kuvvetli yağları almak için sıcaklık, derişim, süre veya etki şeklini güçlendirmek gerekir. Eğer işlem süresi uzunsa ve metalin fazla aşınması istenmiyorsa, banyolarda ketleyici kullanılmalıdır. Banyonun ıslak yüzeyleri plastik veya paslanmaz çelik olmalıdır. Aşındırma sonucunda banyoda demir çözünecektir. Buyüzden banyodaki demir değeri izlenmelidir. Önerdiğimiz miktarı geçince tarafımız ile iletişime geçilmelidir.

sarı

Nötral Yağ Alma Kimyasalları (pH:4-6)

    Parçaların yüzeyinde herhangi bir etki etmeden, yağa ek olarak demir türevi kirlikleri uzaklaştırmak için peşine durulama gerektirmeyen yağ alama cinsidir. Bu kimyasalın olduğu banyoda kimi kaplamalar da aynı banyoda yapılabilmektedir.